ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ

ΠΡΩΤΟΠΑΘΗΣ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ

ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΠΑΘΟΥΣ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑΣ. ΕΔΩ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΠΑΘΟΥΣ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑΣ.

Η Πρωτοπαθής Οσφυαλγία περιλαμβάνει δύο τύπους:

(α) τον μη-φλεγμονώδη τύπο που είναι ο πιο συχνός,

(β) τον φλεγμονώδη τύπο που είναι πιο λίγο συχνός

Η οσφυαλγία, ως επί το πλείστον προκαλεί πόνο στους μυς της μέσης, όπως επίσης και πόνο που ακτινοβολεί και μέσα στην σπονδυλική στήλη. Σε μερικές περιπτώσεις, ο πόνος της σπονδυλικής στήλης προέρχεται από τραυματισμό των σπονδυλικών αρθρικών αποφύσεων ή και του μεσοσπονδύλιου δίσκου.

Η Πρωτοπαθής Οσφυαλγία μη-φλεγμονώδη τύπου προκαλείται όταν διαφοροποιείται η θερμοκρασία ή και το διάστημα της κανονικής ροής του αίματος που συμβαίνει μέσα στα πολύ μικρά αιμοφόρα αγγεία των νεύρων που εννευρώνουν τους μυς της μέσης ή και την σπονδυλική στήλη. Μ'αυτό, εννοούμε την κυκλοφορία του αίματος που τρέφει το νεύρο τόσο εξωτερικά του νεύρου, όσο και εσωτερικά του νεύρου, δηλαδή στις περιοχές του επινεύριου, του περινεύριου, και ειδικότερα του ενδονεύριου το οποίο καλύπτει και συνάμα τρέφει την κάθε νευρική ίνα.

Η διαφοροποίηση που συμβαίνει στην θερμοκρασία και το διάστημα της ροής του αίματος μέσα στα νεύρα προκαλείται, από μειωμένη τοπική/εστιακή κυκλοφορία του αίματος – η οποία μπορεί να είναι ή όχι συνδυασμένη με σφίξιμο της περιτονίας των μυών/νεύρων.

Η μειωμένη κυκλοφορία του αίματος μέσα στις νευρικές ίνες έχει ως αποτέλεσμα την τοπική/εστιακή ή και γενική/ διάχυτη πτώση της θερμοκρασίας των νευρικών ινών, και η οποία προκαλείται ή/και χειροτερεύεται από διάφορους παράγοντες όπως:

(α) έκθεση στο κρύο, ρεύμα αέρος, δηλ. «εισβολή ψύχους»,

(β) υπερκούραση της μέσης από άρση βάρους,

(γ) λανθασμένες/επαναλαμβανόμενες κινήσεις ή και γυμναστικές ασκήσεις,

(δ) ακινησία,

(ε) απότομη αλλαγή θερμοκρασίας του σώματος, από το ζεστό στο κρύο,

(στ) σφίξιμο της περιτονίας των μυών της μέσης,

(ζ) ορθοστασία ή/και παραμένοντας ακίνητοι σε σκυφτή στάση.

Όπως έχει ήδη προαναφερθεί πιο πάνω, η Πρωτοπαθής Οσφυαλγία μη-φλεγμονώδη τύπου είναι η πιο συχνή μορφή οσφυαλγίας. Είναι λόγω αυτού του τύπου, που οι πιο πολλοί άνθρωποι στο κόσμο υποφέρουν.

Πράγματι, υπάρχουν πολλά άτομα που έχουν το πρόβλημα για χρόνια (ακόμη και ολόκληρες δεκαετίες σε μερικές περιπτώσεις), παρόλες τις διάφορες θεραπείες που έλαβαν.

Συγκεκριμένα ο κόσμος αντιλαμβάνεται το πρόβλημα αυτό ως μυϊκό. Επειδή όμως και άλλα πιο σοβαρά προβλήματα εμφανίζονται ως «μυϊκά», γι'αυτό χρησιμοποιούμε τον όρο πρωτοπαθή οσφυαλγία μη-φλεγμονώδη τύπου για να εξαιρέσουμε τις άλλες σοβαρές παθήσεις.

Αυτός ο τύπος του πόνου συνήθως απαμβλύνεται με την εφαρμογή θερμότητας (ζεστά επιθέματα ή/και άλλα) στο σημείο του πόνου, αλλά η απάμβλυση του πόνου διαρκεί όσον εφαρμόζεται η θερμότητα. Ο λόγος που δεν υποχωρεί ο πόνος, αλλά από την άλλη γίνεται χειρότερος μόλις σταματήσει η εφαρμογή της θερμότητας, είναι επειδή απλώς η νευρο-μυϊκή περιτονία παραμένει «στραγγαλισμένη» και άρα δεν επιτρέπει την κανονική/όλη ροή του αίματος να κυκλοφορήσει εσωτερικά των νεύρων.

Αυτός είναι ο κύριος λόγος που τα πλείστα φάρμακα που δίνονται από τους γιατρούς δεν είναι αποτελεσματικά, όπως επίσης και οι άπειρες ασκήσεις που χρησιμοποιούνται από την φυσιοθεραπία της δυτικής ιατρικής ή και άλλες τεχνικές της εναλλακτικής ιατρικής.

Εκτός και μόνον αν υπάρξει χαλάρωση των διαφόρων στρωμάτων της περιτονίας, μπορείτε τότε να αναμένετε αποτελεσματική θεραπεία. Είναι υπό αυτόν τον κανόνα καθώς και άλλους κανόνες που στοχεύουμε κατά την διάρκεια του Εσωτερικού Self - Shiatsu, με σκοπό να επιλύσουμε όχι μόνον την Οσφυαλγία αλλά άλλες μυοσκελετικές παθήσεις επίσης, όπως: Πόνο στον Αυχένα (Αυχεναλγία), Πόνο στους Ώμους/Ωμοπλάτη, Αδυναμία/ Πόνο στους Ώμους και στα Χέρια (Νευρογενές Σύνδρομο Θωρακικού Στομίου), Tennis / Golfer ' s Elbow, Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα, κ.λ.π.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ένα όρο που χρησιμοποιείται από την δυτική ιατρική : «μηχανική οσφυαλγία». Παρόλον του γεγονότος ότι ο όρος μηχανική οσφυαλγία μπορεί εν μέρει να «ενταχθεί» στην κατηγορία της πρωτοπαθούς οσφυαλγίας, εντούτοις το τι υπονοείται ως μηχανική οσφυαλγία μπορεί να προκληθεί και από ένα συμπιεστικό σπονδυλικό όγκο ή οτιδήποτε άλλο σπονδυλικό κάταγμα, κ.λ.π. Άρα ο όρος «μηχανική» δεν εκπληρώνει τα κριτήρια μας για να συμπεριληφθεί στην κατηγορία της πρωτοπαθούς οσφυαλγίας.

Η Πρωτοπαθής Οσφυαλγία φλεγμονώδη τύπου προκαλείται από εστιακή ή και διάχυτη φλεγμονή στο εσωτερικό των νεύρων που εννευρώνουν τους μυς/περιτονίες της μέσης ή/και της σπονδυλικής στήλης. Σε αυτό το είδος του πόνου δεν περιλαμβάνεται καμμία λοίμωξη . Η πρωτοπαθής οσφυαλγία φλεγμονώδη τύπου παρουσιάζει επίσης μερικά από τα χαρακτηριστικά που υπάρχουν στην μη-φλεγμονώδη πρωτοπαθή οσφυαλγία, ωστόσο το επικρατές σύμπτωμα είναι η φλεγμονή.

Η φλεγμονή μέσα στις νευρικές ίνες έχει ως αποτέλεσμα την εστιακή ή και γενική αύξηση της θερμοκρασίας των νευρικών ινών, και η οποία προκαλείται ή και χειροτερεύεται από διάφορους παράγοντες όπως:

(α) ψυχολογικοί παράγοντες/ισχιαλγία,

(β) έκθεση σε δυνατό ήλιο ή σε ζεστό/καυτό περιβάλλον όπως καυτό μπάνιο ή ντους, θερμενόμενες πισίνες, jacuzzi , σάουνα, θερμαντικές κρέμες, θερμαντικά επιθέματα,

(γ) απότομο τραύμα/τράνταγμα,

(δ) υπέρμετρη κίνηση,

(ε) ορθοστασία ή/και παραμένοντας ακίνητοι σε σκυφτή στάση,

Παρόλον του γεγονότος, ότι ο ισχιακός πόνος είναι μια ξεχωριστή πάθηση από την οσφυαλγία, ωστόσο τον περιλαμβάνουμε σε αυτό τον τύπο της πρωτοπαθούς οσφυαλγίας, διότι μέρος του ισχιακού πόνου εβρίσκεται στην περιοχή της μέσης.

Αν εξαιρέσουμε την ισχιαλγία από την κατηγορία της πρωτοπαθούς οσφυαλγίας φλεγμονώδη τύπου, οι υπόλοιπες των περιπτώσεων αφορούν ένα πιο γενικό αίσθημα πόνου σε ολόκληρη την μέση, ή ακόμα πόνο που είναι αισθητός κεντρικά στην σπονδυλική στήλη.

Ο τραυματισμός των σπονδυλικών διαρθρώσεων (ρήξη αρθρικού θύλακα) ή και του μεσοσπονδύλιου δίσκου (εσωτερική ρήξη του δίσκου) που μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα απότομου τραυματισμού, όπου και στις δύο περιπτώσεις θα προκαλέσει φλεγμονώδη πόνο μικρής διάρκειας.

Κάποιες κανονικές εκφυλιστικές καταστάσεις της διαδικασίας του γήρατος όπως εκφύλιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου, σπονδύλοση (οστεόφυτα), οστεοαρθρίτιδα των σπονδυλικών διαρθρώσεων, δεν προκαλούν κανένα πόνο στην σπονδυλική στήλη, καθώς αυτές οι καταστάσεις ανευρίσκονται σε ένα μεγάλο αριθμό ασυπτωματικών ατόμων (δηλ. δεν νιώθουν πόνο στην μέση).

ΣΗΜΕΙΩΜΑ !!!

Οι παράγοντες που έχουν αναφερθεί πιο πάνω δεν σημαίνει ότι κατανάγκη θα προκαλέσουν πρόβλημα, διότι ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός!

Περαιτέρω, ένα άτομο μπορεί να παρουσιάζει ένα συνδυασμό φλεγμονής και μειωμένης κυκλοφορίας του αίματος μαζί, όπου στην περίπτωση αυτή θεραπεύουμε το πιο δυνατό σύμπτωμα πρώτα, και μετά το πιο αδύνατο!

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ SELF-SHIATSU!!!

1. ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ / ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ

2. ΠΡΩΤΟΠΑΘΗΣ ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ / ΕΓΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΙΣΔΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

4. ΔΕΥΤΕΡΟΠΑΘΗΣ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ Η/ΚΑΙ ΙΣΧIΑΛΓΙΑ

5. ΣΥΝΟΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ

 

 

 

 

http://www.shiatsu1.com

http://www.shiatsu.com.cy